10+1 kérdés, amit kérdezz meg az esküvői fotóstól szerződés előtt!

Lifeography / Menyasszonyi kisokos / / 0 Comments / Like this
Esküvői fotózás

Menyasszonyi Kisokos 9. rész.

Avagy honnan tudhatod, hogy profi esküvői fotós áll veled szemben?

A legtöbb menyasszonynak és vőlegénynek van egy elképzelése már elég korán, hogy milyen esküvői fotók kerüljenek majd a fotóalbumba a Nagy Nap után. Ehhez kezdenek aztán esküvői fotóst keresni, átböngésznek számtalan weboldalt, megkérdezik a barátokat, kiállításokra járnak, és ahogy egyre jobban beleássák magukat a témába, csak egyre átláthatatlanabb az egész. Ha fontos neked, hogy a pénzedért a megfelelő minőséget kapd, ha nem csak az akciós ár hajt, hanem biztosra akarsz menni, hogy a Nagy Nap után is elégedett leszel azzal, amit kézhez kapsz, összegyűjtöttünk nektek néhány tippet! Ezek a kérdések/ötletek segítségével biztosan el tudjátok dönteni az esküvői fotósról, hogy valóban szakember vagy csupán annak szeretné mutatni magát.

 

1. Ne csak portfoliót, hanem teljes esküvői fotósorozatot is mutasson a kiválasztott esküvői fotós!

Egy ügyesebb, de kezdő fotós már pár esküvő után össze tud rakni egy olyan válogatást, ami egészen meggyőzően néz ki. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy az esküvő során felmerülő összes szituációban feltalálja magát és megfelelő képeket tud készíteni. Viszont ha megnéztek egy vagy akár több teljes esküvőt is az anyagából, akkor már jobban elképzelést tudtok alkotni arról, hogy mi lesz az az eredmény, amire tőle számíthattok. Egy esküvői fotózás során nagyon sokféle fényviszonyt és helyzetet kell kezelni tudni, ami senkinek nem megy elsőre, de sokaknak még hosszú évek után sem akár. Ezért lehet az, hogy bár a fotós honlapján gyönyörű képek vannak fent, teljes sorozat megtekintésekor derül ki, hogy szépek a kreatív fotózásos képei, de pl. semmit nem tud kezdeni a templomi fényviszonyokkal vagy éppen a buliképei csapnivalóak. Ne lepődjetek meg, a legtöbb fotósnak nincs fent a honlapján teljes sorozat, de a jó szakemberek készséggel mutatnak akár többet is személyes találkozó alkalmával.

2. Mi az esküvői fotós B terve ha bármilyen oknál fogva nem tud jönni fotózni a Nagy Napotokon?

Vis maior mindenkivel előfordulhat, aki dolgozik. Nem soroljuk fel mennyi minden történhet, ami akár meg is történik az emberrel teljesen váratlanul, derült égből villámcsapásként. Igen ám, de egy esküvő nem elnapolható, legalábbis nem egyszerűen. Szóval mi is az esküvői fotós terve az ilyen esetekre? Van helyettese? Nyilván magának a fotósnak is az az érdeke, hogy ő tudjon menni dolgozni aznap, de mi van akkor, ha ebben valamilyen előre nem számítható véletlen ténylegesen megakadályozza?

3. Tényleg az esküvői fotós saját képei szerepelnek a webes felületein?

Kicsit furcsának tűnhet a gondolat, de sajnos hallottunk már olyan esküvői fotósról, aki nem szégyellte a netes portfólióját más fotósok munkáiból összeállítani/azzal azt felturbózni. Ha valamiért van egy furcsa érzésed, esetleg túl alacsony az esküvői fotózás ára ahhoz képest, hogy milyen minőségűek a képek az oldalán stb., érdemes Google barátunk képkereső funkcióját segítségül hívva találomra rákeresni a fotós pár képére, nehogy az derüljön ki, hogy más tollaival ékeskedik! Nem mondjuk, hogy ez gyakori jelenség, de előfordult már sajnos.

4. Milyen arányban szerepelnek workshop/styled shoot, illetve valódi esküvők képei az esküvői fotós felületein?

Sok kezdő esküvői fotós workshopokra jár, ahol kvázi mesterséges körülmények között (szép modellek, profi sminkek, profi világítás, semmi sietés, szakmai segítség mellett) gyakorolja a fotózást. Ezzel nincs is gond, a gond azzal van, hogy sokan ezeket a képeket aztán a portfóliójuk alapköveként használják, vagy szinte csak ilyen fotókat tesznek ki a portfoliójukban. Pedig hibátlan emberek hibátlan körülmények között, szakmai útmutatás mellett nem ugyanaz lefotózni, mint helytállni egy valódi esküvő forgatagába. Ha (szinte csak) workshop képek miatt döntetek egy fotós mellett, garantált a csalódás. Ugyanez igaz – talán egy kissé kisebb mértékben, de hasonlóan – a styled shootok fotóira is, amely szintén megrendezett fotózásokat jelent modellekkel, csak itt általában a fotós maga szervezni meg a fotózást, állítja össze a részleteket. Viszont itt is igaz, hogy nincs rohanás, nem változóak a körülmények, ergo erősen könnyített pálya. És nem is azzal van a baj, hogy ilyen csinál a fotós, hanem inkább azzal, ha ezeket túlsúlyban szerepelteti a portfóliójában. Ezért is fontos az első pont, azaz mindig nézzetek meg teljes esküvői anyagot is!

5. Készül szerződéssel az esküvői fotós?

Evidencia kellene, hogy legyen, de még mindig nem az mindenkinél. Szerződés nélkül soha ne bízzatok meg esküvői fotóst!

5. Milyen terve van rossz idő esetére az esküvői fotósnak?

Sokat elmond az esküvői fotós gyakorlottságáról, hogy milyen tervei vannak arra az esetre, ha a szabadtérben nem tudtok fotózni és fedett, de szép helyszínt kell ajánlania nektek. Rögtön tud ilyet mondani, van ötlete, fotózott már ott stb.? Ezek mind árulkodnak arról, mekkora is a tényleges tapasztalata.

6. Milyen ruhában fog megjelenni az esküvői fotós az esküvőtökön?

Ez a kérdés sokszor fel sem merül a párokban, pedig nagyon is kellene! Nincs annál kiábrándítóbb, mikor a szolgáltatók úgy gondolják, az ő megjelenésüknek nincs jelentősége, s így a gyönyörűen felöltözött vendégsereg közepén feszítenek horgászmellényben, rövid ujjú kockás ingben és túracipőben. Egy profi nem így öltözik az esküvőtökre, de aki nem profi, az ilyen szempontokat például nem feltétlenül gondol végig.

7. Érdeklődik-e a Nagy Napotok iránt az esküvői fotós?

Milyen vele a beszélgetés? Kérdez tőletek, láthatóan érdekli, milyen lesz a Nagy Nap, mi az elképzelésetek? Megoszt veletek esküvői tippeket, ötleteket? Lelkesedik? Ebből is látni, hogy mennyire ügyfélközpontú. Egy professzionális esküvői fotós tudja, hogy mennyire fontos a jó kapcsolat az ügyféllel és milyen fontos az ő szerepe az esküvő sikerében!

8. Milyen felszereléssel dolgozik az esküvői fotós?

Szeret beszélni a felszereléséről? Láthatóan ért hozzá? Van tartalék felszerelése, ha gond lenne a sajátjával? A felszerelés azért fontos, mert ez hatással van arra, hogy minden fényviszonyban tud-e majd megfelelő képeket készíteni, hogy gyorsan tudjon dolgozni és ezáltal minél több képet tudjon készíteni rólatok.

9. Mennyi és milyen képet ad át az esküvői fotós?

Meg tudja mondani, hogy hozzávetőlegesen milyen mennyiségű képre számíthattok? Ezeket milyen formátumban adja át és mikor? Kaptok valamilyen személyre szabott adathordozót vagy csak online letölthető formában adja át a képeket? Ezekben a kérdésekben is hatalmas különbségek tudnak fotósok között lenni!

10. Utómunka alatt mit ért az esküvői fotós?

Szinte minden fotós honlapján az szerepel, hogy utómunkázott képeket ad át. Igen ám, de az utómunkának több fajtája és szintje is van, és amíg a köznyelv utómunka alatt a magazinszerűen tökéletes képeket érti, addig lehet, a kinézett fotós csak a fehéregyensúlyt fogja egy gombnyomással beállítani a képen, s semmi többet. Érdemes ezt is tisztázni, a csalódások elkerülése végett. Egy magára igényes fotós végez valamilyen szintű bőrretust is, de ezt sem mindegy hány képen és milyen stílusban. Kérdezzetek rá mindenképpen!

+1: Mennyire rugalmas az esküvői fotós?

Úgy érzitek együtt tud mozogni egy folyton változó nap együtthatóival? Ajánlja pl. a külön napi kreatív fotózást, ha kevés időtök lesz végül fotózni? Mi történik, ha csúszik az esküvő napján pl. az átöltözés ideje, ilyenkor meddig maradnak? Ő alkalmazkodik inkább hozzátok vagy fordítva?

Olvassátok el a Menyasszonyi Kisokos többi részét ITT, ahol további hasznos tippeket olvashattok!
Ha pedig professzionális, megbízható és kreatív fotóst kerestek, jó helyen jártok! Az eddig munkáinkat meg tudjátok nézni ITT, a Facebook oldalunkat ITT, az Instagram oldalunkat pedig ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Az itt található képek és tartalmak a Lifeography.hu tulajdonában vannak.